Acompanyem en el camí de l'aprenentatge als més petits
l'Aprenentatge dls nostres alumnes és important pe a nosaltres, volenm guiar-los i aconsellar-los a messura que avancen i creixen. Iniciar els estudis de música de ben jovenets, fa que s'automatitzin molts aspectes de l'execució musical.
Sovint em pregunten per què raó recomano a totes les persones que conec que tinguin contacte amb la música i per què especialment a les dones embarassades a partir del quart mes de gestació.
També em trobo amb preguntes del tipus:
Un bebè no nascut pot sentir?
És millor la música clàssica?
A partir de quina edat pot tocar un nen un instrument?
Afavoreix l'atenció la música en nens amb TDH?
El físic d'una persona influeix a l'hora de tocar un instrument?
Etc...
He tingut la gran sort de formar-me no només com a intèrpret sinó com a músic global que entén el funcionament cerebral de les ones i el so i la seva repercussió en la nostra vida i fins i tot en la nostra salut. És per això el fet de recomanar el començar a treballar de forma conscient la música i aplicar-la a partir del quatre mes de gestació i, si per alguna raó això no ha succeït, submergir-se al món musical al més aviat possible sempre que es dugui a terme en un ambient relaxat i divertit i amb la metodologia adequada.
Tots en algun moment hem sentit parlar dels beneficis de la música però per desgràcia no totes les persones són conscients d'això, potser perquè a la música al nostre país la hi ha tingut relegada a un segon pla o en altres casos als estudis rígids d'un instrument sense més.
Als quals teniu nens en edats primerenques us recomano que permeteu als vostres petits participar en sessions d'estimulació musical adaptades a la seva edat, ja que aquest fet impactarà en les seves vides positivament sempre que - repeteixo - es dugui a terme amb un sistema i mètode adequat.
Durant la infància s'aprèn de forma més fàcil i ràpida, ja que el cervell és més plàstic i actiu que el d'un adult. Des d'una edat primerenca estimular al vostre fill amb música li aportarà nombrosos beneficis en el seu desenvolupament.
Els beneficis són variats i es poden apreciar a nivell fisiològic ( ritme cerebral, circulació, respiració, digestió, metabolisme, to muscular, sistema immunològic o activitat neuronal). Així mateix, els nens estimulats amb música desenvolupen un fort vincle afectiu que estimula la seva intel·ligència emocional. A nivell psicològic, desperta i desenvolupa emocions i sentiments que poden modificar el seu estat d'ànim a més de fomentar l'autocontrol. Haureu experimentat, pares i mares, que quan el vostre fill/a està alterat, el començar a cantar una cançó prop d'ell fa que el seu estat d'ànim immediatament comenci a asserenar-se i vagi passant a un estat molt més tranquil i atent a l'estímul musical que està rebent. D'aquesta mateixa manera, una estimulació musical continuada permet al petit un modelatge natural per a l'autocontrol.
D'altra banda podreu comprovar que la música afavoreix la capacitat d'atenció i concentració. (En tots els nens amb qualsevol capacitat encara que d'això podem parlar llargament de com i quin seria la metodologia adequada en nens amb TDH o qualsevol altre trastorn). Per tant podem afirmar que la música estimula la memòria, l'anàlisi, el raonament i per tant l'aprenentatge.
Nombrosos estudis, relacionats amb la Teoria de les Intel·ligències Múltiples integrades en el Sistema Educatiu, creen una relació directa entre l'estímul dels nens a través de la Intel·ligència musical i el desenvolupament i capacitat del nen per a l'assimilació de diferents idiomes paral·lelament.
Per tant la música també suposa una preparació pre-verbal, ajudant en el desenvolupament del llenguatge i facilitant l'aprenentatge d'idiomes.
Però si em permeteu, us diré que per a mi el do més important que té la música és el d'acostar a les persones, i és per això que el nen que viu en contacte amb la música estableix una comunicació més harmoniosa així com una millora en aquest vincle tan especial que tot pare i mare manté amb els seus fills i filles.
Amb l'estimulació musical es pretén que el nen estimi i visqui la música i que aquesta contribueixi a la seva educació global.
Espero i desig que em concediu el plaure d'acompanyar-vos en tan bella etapa com és la de l'educació infantil dels vostres fills i en un centre, que em consta, creu en la qualitat de l'educació globalitzada i l'objectiu final de la qual és també el somriure dels nens.
La importància de la música en edats primerenques
un article de Silvia Catoira Seijas